Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ενδεικτικό μενού για τη δίαιτα κατά της κνίδωσης


Nα σημειώσω ότι κάποια στιγμή θα επαναλάβω την ανάρτηση για τους συνδυασμούς τροφίμων δηλ. ποια τρόφιμα μπορούν να τρώγονται μαζί ή πρέπει να τρώγονται χωριστά, ώστε να παίρνουμε τη μέγιστη ωφέλεια και να μην τα αχρηστεύουμε καθιστώντας τα παραγωγούς τοξινών.

ΠΡΩΙΝΟ
-Δημητριακά ολικής άλεσης τύπου  all bran μαζί με άλλες νιφάδες (βρώμη, σίκαλη, ό,τι αρέσει στον καθένα) με γάλα (προσέχουμε το γάλα να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Τα δημητριακά μοιραία περιέχουν λίγη, τι να κάνουμε. Όσα δημητριακά τέτοιου τύπου χωρίς ζάχαρη έχω δοκιμάσει  από καταστήματα  υγιεινής διατροφής, δεν μπορούσα ν΄ ανεχτώ τη γεύση τους. Αρκετά απ'αυτά έχουν πολύ αλάτι. Τώρα αν κάποιος έχει χρήματα να τ'αγοράσει (είναι ακριβά) και μπορεί και να τα φάει και δεν έχει και πρόβλημα με το αλάτι, μπορεί να τα προτιμήσει)
Το πρωινό αυτό σου εξασφαλίζει ότι θα πας σίγουρα τουαλέτα και σε κρατάει χορτάτο πολλές ώρες.

-Για αλλαγή αραιά και που (εγώ το έκανα 1 φορά την εβδομάδα και αργότερα που είχα καθαρίσει αρκετά, 2 φορές την εβδομάδα συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή) 3-4 φρυγανιές ολικής ή σίκαλης χωρίς ζάχαρη (έχουν λίγη μαγιά αλλά τι να κάνουμε) αλειμένες με το λιγότερο δυνατό μέλι.  Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κάποιο αφέψημα.
Κανονικά το μέλι απαγορεύεται από τη δίαιτα, έχει όμως τόσα θρεπτικά συστατικά που είναι καλό να καταναλώνεται αραιά και που. Εννοείται μέλι αγνό, που έχουμε προμηθευτεία από σίγουρη πηγή και όχι νοθευμένο με γλυκόζη, ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Το πιο θρεπτικό μέλι και το πιο άγλυκο (είναι μάλιστα και λίγο πικρό) είναι των κωνοφόρων (πεύκο, έλατο κλπ) σαν αυτό που φτιάχνουν στο Άγιο Όρος.  Βέβαια μακράν το πιο νόστιμο και το πιο αρωματικό είναι το θυμαρίσιο. Όταν καθαρίσουμε μπορούμε να το τρώμε σε λογικές ποσότητες. Έτσι δεν θα μπούμε στον πειρασμό να τρώμε μαρμελάδες.

(1 ώρα πριν από το πρωινό-(όταν το πρωινό περιέχει γάλα) ή μία ώρα μετά): Χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο, αραιωμένο με λίγο νερό για να μη μας πειράξει στο στομάχι.

Το ιδανικό είναι ν'αρχίζει κανείς τη μέρα του με ένα ποτήρι νερό (με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι μέσα, αν δεν τον αηδιάζει), προκειμένου να καθαρίσει το πεπτικό από τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας. Επειδή όμως ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πιει όλο αυτό το νερό και μετά να μπει στα λεωφορεία για να πάει στη δουλειά ( γιατί θα θέλει τουαλέτα και δεν θα μπορεί να πάει), αυτό δεν είναι εφικτό. Μία λύση είναι αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, να πιει αυτό το νερό. Καλύτερα να του 'ρθει να πάει τουαλέτα όντας στο κρεβάτι του, παρά μέσα στο τρένο.


ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
-Πιτούλα απ'αυτές που έχουμε φτιάξει χωρίς μαγιά με τυρί, μια ντοματούλα, μια μικρή πιπεριά, ένα αυγό
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Μια χούφτα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς
Για αλλαγή που και που ένα κομμάτι σπιτική πίτα πχ σπανακόπιτα, πρασόπιτα κλπ ό,τι  μας αρέσει. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε ανοίξει  μόνοι μας το φύλλο με μαύρο αλεύρι, αλλά ας μην γινόμαστε και υστερικοί.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Δίπλα στο μεσημεριανό μας πρέπει να έχουμε πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο και όπου ταιριάζει λεμόνι (το ξύδι το αποφεύγουμε γιατί προέρχεται από ζύμωση όπως το κρασί, σε κάποια συνταγή μπορούμε να βάλουμε λίγο μηλόξυδο)
Το ιδανικό είναι σαλάτα πέντε χρώματα δηλ. η σαλάτα μας να έχει λαχανικά πέντε διαφορετικών χρωμάτων π.χ άσπρο λάχανο, κόκκινο λάχανο, μαϊντανός, καρότο, κίτρινη πιπεριά  ή ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη. Αραιά και που για αλλαγή μπορούμε να φάμε σαλάτα ντάκο ή σαλάτα με πληγούρι (κάποια στιγμή θα ξαναδώσω τη συνταγή). Έτοιμες σάλτσες σαλάτας και μαγιονέζες του σουπερμάρκετ απαγορεύονται. Μόνο ό, τι φτιάχνετε μόνοι σας.

Απο κει και πέρα διαλέγουμε από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
-Όσπρια (το λάδι το βάζουμε ωμό από πάνω)
-Λαχανικά εποχής μόνα τους ή με κρέας (κατά προτίμηση άσπρο εκτός αν υπάρχει θέμα αναιμίας). Ο αρακάς και οι πατάτες με μέτρο
-Μακαρόνια ολικής μαγειρεμένα όπως θέλουμε (χωρίς αλλαντικά και κρέμες γάλακτος σουπερμάρκετ)
-Πίτσα, πάνω στην ειδική πιτούλα μας
-Ομελέτα (χωρίς αλλαντικά)
-Συνοδευτικά: τζατζίκι (τοπ τροφή για τη δίαιτα)
τυροσαλάτα (σπιτική γιατί οι άλλες συνήθως έχουν έτοιμη μαγιονέζα μέσα)
-Σούπες διαφόρων ειδών
-Ψάρι
-Ρύζι αναποφλοίωτο σε διάφορες συνταγές με επιτρεπόμενα υλικά (θα δώσω μερικές συνταγές κάποια στιγμή)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Ξηροί καρποί
-Πιτούλα με τυρί

ΒΡΑΔΙΝΟ
Τα ίδια με το μεσημεριανό ή όποιος δεν τρώει το βράδυ κανονικό φαγητό, τα του απογεύματος.

7 σχόλια:

  1. εγω παντως δηλωνω μπερδεμενη με το ξυδι. ζυμωση λεει και αρα οχι καλο για μυκητες. αντε ομως το μηλοξυδο αντε μπορουμε.(γιατι?) (ζυμωση και το κεφιρ κ το φυσικο γιαουρτι. αλλα καλο για μυκητες οσο κ τα προβιοτικα.μεχρι κ τα τουρσια θεωρουνται σουπερ τροφες πια.) και τα τυρια ζυμωση αλλα ολοι ξερουμε εγω προσωπικα τουλαχιστον νιωθω την διαφορα την επομενη μερα που αρχιζει η φαγουρα.. ζυμωση κ οι μπυρες,κρασια. μπαχαλο δηλαδη.. και λεω εγω τωρα καλα στους μυκητες των νυχιων γιατι λενε μπανια με ξυδι? οεο? δηλωνω μπερδεμενη..κ με το ξυδι κ με τις διαφορες ζυμωσεις καλες,κακες.. ποια ειναι ποια? οποτε το βρισκω μονο βιωματικα.. αν την επομενη μερα εχω κνησμο θα μπει μαυρη λιστα. για το ξυδι ειδικα ομως δεν βγαζω ακρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξύδι δεν έτρωγα καθόλου τον καιρό της δίαιτας. Όσο για την εξωτερική χρήση, γιατί λένε ξύδι για τους μύκητες στα νύχια, αφού στους μύκητες αρέσει το όξινο περιβάλλον, σε κάποια μικρόβια δεν αρέσει και τα αποδυναμώνει. Οι μύκητες εξωτερικά σκοτώνονται πάλι με το σκόρδο, με επαλείψεις, κοίτα στην ανάρτηση ''ΣΚΟΡΔΟ", στις αναρτήσεις του Νοεμβρίου 2011, να δεις τι έκαναν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα.μ λες σε παρακαλω τη γνωμη σ για το κεφιρ οταν εχεις ΧΑΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διίστανται οι απόψεις. Άλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι. Εγώ δεν το είχα χρησιμοποιήσει. Μπορείς να κάνεις δοκιμή, αν δεις ότι σε ωφελεί συνεχίζεις, αν όχι το σταματάς

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας.
    Συγχαρητήρια για τι εξαιρετικές πληροφορίες και το μπλογκ.
    Θα ήθελα να ρωτήσω, εφόσον επιτρέπονται ξηροί καρποί, επιτρέπεται και ταχίνι ή φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης, ατόφια, βιολογικά;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο κοιτάξτε την ετικέτα γιατί συνήθως έχουν πολλά πρόσθετα, οπότε καλό είναι να τ' αποφύγουμε και να φάμε σκέτους τους ξηρούς καρπούς. Ταχίνι ολικής υπάρχει ατόφιο, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν αντέχω τη γεύση του, αλλά για όποιον του αρέσει είναι μια χαρά (εννοείται χωρίς ζάχαρη)

      Διαγραφή
  4. Π'ασχω από χρονια κνιδωση , τωρα ειμαι με 4 αντισταμινικα την ημερα και δεν βλεπω καμια βελτιωση. Θα ηθελα aν μπορειτε να μοu στειλετε στο e-mail αναλυτικα την διαιτα που ακολουθησατε.
    Ευχαριστω. Το e-mail μου ειναι evrsavva@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή